Se kuka sanoi byrokratian olevan käsittämättömän koukeroista ja mutkikasta, sekä ei-tavallisella-järjellä-käsitettävää, ei ole koskaan joutunut itse asentamaan, päivittämään, ylläpitämään, uusimaan tai ongelmanratkaisemaan omaa henkilökohtaista tietokonettaan. Se jos mikä on käsittämätöntä touhua. Ja kun siihen lisätään vielä sinulle lähes tuntematon kieli, jolla kaikki päivitykset, ohjeet, opasteet ja käskysanat on mainittu, olet enemmän kuin pulassa, eli tervetuloa minun henkilökohtaiseen viidakkooni .... päivä 209 .....


Sen piti olla ihan tavallinen perjantai, aamukahvin ja joqurtin jälkeen päivänlehtien tarkistaminen netin kautta, blogin päivitys ja sähköpostin sekä facen tsekkaus......ihan varmasti, tarkoitus oli ihan vain nopeasti vilasta ja sen jälkeen lähteä kodinhoidollisiin tehtäviin.

Mutta...... se kuuluisa mutta :(  läppärini oli erimieltä. Se venkuutteli, hidasteli, availi sivuja toooooosi hitaasti, kirjoitukset tuli näkyviin satojen sekunttien viiveellä jne.  Pieni kylmä hiki alkoi nousta otsalleni ja pelko jostain tuntemattomasta viruksesta tai viidakon eläjästä alkoi tuntua jo ihan tuoksuna nenässäni......ja minullahan kun on laaja nenä, joten kyllä mä ongelman "haistan" jo ennenkuin ongelma minut.

Samassa Toshibani alanauhasta pingahti esiin huolestuksen rypyt otsalleni nostava ilmoitus, "8 lukeamatonta TEMPRO tiedotetta"  "Tärkeää" .... sydän jätti pari lyöntiä väliin, tai oikeammin sanottuna, lisäsi pari lyöntiä joka väliin, niin että aloin jo epäillä flimmerin minullekin tulleen. Klikkasin TEMPRO tiedotteet -sivut auki ja sieltä löytyi ihan selvällä suomen kielellä että joku tulostimeen liittyvä uusi päivitys olisi ladattava koneelle. 

Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen ja klikkasin lisätietoja kohtaan, että saisin tuon tuikitärkeän päivityksen tehtyä. Meille kun asennettiin tuossa tannoin uusi multi-media-monitoimilaite-härpäke, siinä on faksia, tulostinta, skanneria ja kopiointilaitetta kaikkea samassa mustassa paketissa. Ajattelin siis että tuo laite, langattomasti tottakai, kaipaa nyt jotain uutta päivitystä, kun HP mainittiin tuossa päivityksen lisätiedoissa ja tuo uusi multi-media-monitoimilaite-härpäke on HP merkiltään.  No jooo, en ehkä sit ajatellut riittävän pitkälle, vaan klikkasen homman käyntiin ja katastrofi oli valmis.

Siinä meni kaikkiaan pari tuntia, ennenkuin olin taas selvillä vesillä. Ensin kaikki näytti menevän ihan ookoo...... uusi päivitys asentui nätisti ja suht nopeasti, sammutti koneen ja selaimen ja käynnisti ne uudelleen, ihan niinkuin pitääkin. Jatkoin sähköposteilua mutta teksti takutteli vielä enemmän kuin aiemmin.....yritin liittää kuvaliitettä ja homma kosahti kiville :( Kaput!  Kone meni jumiin, eikä mikään toiminut mitenkään. Yhteys internettiin katosi, eikä tullut takaisin, ei millään korjaus-tsydeemillä. 

P3280511_2-normal.jpgSamassa ystävämme Norton ilmoitti että NYT on jotain pielessä, jokin päivitys on mennyt pieleen tai se ei ole laillinen/kelvollinen/puhdas/ mitä_ikävää_tahansa.de. Eli kaikki selitykset tuli saksaksi, välähdellen nopeasti ruudulla, niin etten niitä ehtinyt transleitteriin kirjata, eikä leikepöydän kautta niitä saa kaappattua, kuvia kun ovat. Ja oma kielipää ei ole vielä kytketty tietokonekieli-saksa-suomi
-järjestelmään. Savu alkoi siis nousta päästäni ja tuska tuntui käsin kosketeltavalta.

Mutta sain kuin sainkin wordin kautta tallennettua piiiiiitkän mailini ja niinpä kiltisti sammutin kaikki ohjelmat. Menin järjestelmänhallintaan ja palautin järjestelmän edelliseen päivitykseen. Tämä on jo ainakin toinen tai jopa kolmas kerta kun tuon operaation "pääsen" suorittamaan, joten nyt kaikki sujui jo paljon helpommin. Lopulta järjestelmä ilmoitti olevansa palautetttu 23.3.2014 päivityksen tasolle ja sulki itsensä, sekä käynnistyi uudelleen.


Lyhyestä virsi kaunis, nyt kaikki taas pelittää. Kahden tunnin piina, pelko, kauhu ja maailmanlopun ennustusten läpikäynti on onnistuneesti ohitettu ja elämä jatkuu.

Voi että mä NIIIIIIN kaipaan Urve sinua ja tietämystäsi. Sitä kun työkoneen temppuillessa vain soitti ICT-hemmoille ja selitti "Mä en tehnyt mitään, se vaan lopetti toiminnan" ja te tulitte ja pelastitte maailmani tuholta, pelastaen samalla tuntien työt ja muistiinpanot.

Lapinlahden lintuja siteeraten....."Ennen oli ennen ja nyt on nyt. On tukka päästä lähtenyt....."  ja lähteekin, tuppoina, tällä menolla, sillä sen verran rankasti saa päätään repiä, kun ei tiedä mitä tehdä, missä vaiheessa ja mitä tuokin oikein tarkoitti. Ja pahimmassa tapauksessa vielä vieressä seisoo isäntä selittäen "sinä kun tiedät näistä koneista enemmän" ....... Kulta, mä tiedän OHJELMISTA!!!...... koneiden anatomia on mulle vielä aika hebreaa ja pelkään että kohta mulle käy kuin Herra Pii Poolle, ja hän sentään oli noita!


tiit%C3%A4isen-normal.jpgHerra Pii Poo/ oli taikuri./
Hän huusi: hii hoo!/ ja maata polkaisi/ ja taikoi:/ rusinoita/ mansikoita/ omenoita/ perunoita/ porkkanoita/ 
prinsessoita/ makkaroita,/
siis herra Pii/ Poo/ oli noita./

Kerran/ herra Pii Poo/ kulki Espalla./ Hän huusi: hii hoo!/ 
ja maata polkaisi/ ja sitten vespalla/ hän ajeli./
Se oli herra Pii Poon/ suuri erehdys./ Näes noidan mahti/ 
ei pysty koneisiin/ ei moottoriin/
ei mutteriin/ ei polkimiin/ ei vaihteisiin/ ei kytkimiin/ kerta kaikkiaan:/ 
koneella on koneen tahti./

No niin,/ herra Pii Poo/ ajoi asemalle./ Hän huusi: hii hoo!/ 
ja vespan polkaisi/ ja jäi junan alle./
Kuolen,/ huusi Pii Poo,/ liian aikaisin!/ 
Hän huusi: hii hoo!/
​ja kuoli myöhemmin.//